Jak vybrat dětské kolečkové brusle

Letní prázdniny se blíží mílovými kroky. A protože naše milovaná Jižní Morava je protkaná spoustou cyklostezek, které přímo vybízejí k projížďce, rozhodli jsme se pro vás připravit sérii krátkých článků, jak vybrat ten správný model. 

A kým jiným bychom měli začít, než právě dětmi, když jim právě začínají prázdniny, že?

Právě pro děti je důležité vybrat ten správný typ sportovního náčiní především kvůli tomu, že jejich pohybový aparát je pořád ve vývoji. Techniku necháme na někdy příště, teď vás nejspíš čeká nákup, tak se na něj pojďme podívat.

V HOPE je pro nás velmi důležitá kvalita, proto si můžete být jistí, že u nás nenarazíte na inline brusle, které by mohly nohám vašich dětí ublížit. Pokud máte v plánu s dětmi vyrazit dál než na chodník před domem, vyplatí se investovat do bruslí, které jsou pro nohu vašeho dítěte oporou a jsou od značek, které používají pokročilé technologie a kvalitní materiály. Dětské sportovní potřeby najdete na různých místech, třeba i v supermarketech. Tady ale nezapomeňte, že brusle nejsou pálka na badminton a že dětská noha vyžaduje pečlivý výrobek, který najdete spíše ve sportovních obchodech. Na prodejnách jsme připraveni vám se vším pomoct a poradit osobně, na e-shopu už je dobré, abyste vy sami měli trošku představu, co si pohlídat. 

Tak se pojďme podívat, čeho můžete využít, co je důležité si ohlídat a na co nezapomenout.

 

Správná velikost. Pevná nebo rostoucí? 

Jsou rodiče, kteří nechtějí experimentovat a raději svým ratolestem pořídí brusle s přesnou velikostí. Při koupi takových bot si ovšem pohlídejte, aby bota dítěti nebyla velká. Tady se bohužel může šetření časem prodražit a nevhodná velikost nadělat víc škody než užitku. Bota musí na noze dobře sedět.

Posuvný skelet už je dnes poměrně časté řešení, jak mít brusle pro vaše děti na víc než jen jednu sezónu, aniž byste kupovali botu o číslo nebo dvě větší. U rostoucích bruslí si nezapomeňte ohlídat, aby vnější bota byla dostatečně pevná. Na našem e-shopu i prodejnách můžete být klidní, bezpečnost a zdraví jsou pro nás na prvním místě, proto máme v nabídce brusle, u kterých vám tato starost odpadá.

U správné velikosti je důležité věnovat pozornost nejen délce boty, ale i její šířce. Samozřejmě nesmí tlačit, ale zároveň nesmí být ani příliš široká, aby dětská noha v botě držela pevně a bezpečně.

Jaký typ zapínání?

U zapínání je důležitá stejná věc, jako u typu skeletu. Noha musí v botě dobře sedět. Bota by měla chodidla i kotníky pevně držet (zároveň samozřejmě nemá tlačit). 

Šněrování je nestárnoucí klasika, nicméně my dáváme přednost systémům utažení jako je boa, díky kterým bota nohu lépe obepne, a pevněji dotáhne. Z vlastních zkušeností můžeme říct, že systémy s boa (případně dotažené suchým zipem) vydrží velkou spoustu let a na noze sedí velmi dobře i po všech těch letech.

Jaký skelet? Vysoký, nízký, pevný, měkký?

O pevnosti skeletu jsme se už zmínili, pevnější je rozhodně bezpečnější. Pomůže začátečníkům držet správné postavení chodidla a kotníku a noha je v něm víc chráněná.

Ze stejného důvodu je pro děti lepší vyšší bota. Dokud si nezafixují správnou techniku bruslení, rozhodně doporučujeme sáhnout po vyšší brusli.

Ke skeletu ještě připomeneme, co jsme zmínili už u velikosti brusle. Noha by měla do boty dobře padnout nejen na délku, ale i na šířku a výšku. Vybírejte brusle podle typu chodidla dítěte tak, aby bota při příjemném dotažení nebyla volná.

Tři nebo čtyři kolečka?

Téma, na které by se mohly vést diskuse trvající hodiny. U těch nejmenších není co řešit, protože ty se dělají se třemi kolečky. Pokud kupujete brusle pro trochu větší dítě, už si můžete zvolit.

Obecně se dá říct, že brusle se 3 kolečky jsou snáz ovladatelné, proto jsou někdy doporučovány začátečníkům.

Na druhou stranu, brusle se 4 kolečky jsou o něco pohodlnější a stabilnější, co se týká předozadní rovnováhy. Dnes už je ale konstrukce taková, aby stabilita netrpěla u žádného počtu koleček. Přesto, pokud je bota dostatečně velká, pro začátečníky a hobby bruslaře se obvykle doporučují 4 kolečka.

Shrnutí

  • vhodná velikost - brusle by neměla být moc velká, ani příliš široká, musí nohu dobře obepnout

  • raději rostoucí skelet, než o dvě čísla větší botu

  • dostatečně pevný a vysoký skelet, aby bota dobře držela jak chodidlo, tak kotník

  • boa nohu obvykle upevní lépe než šněrování

  • počet koleček je na vašich preferencích, 3 jsou snáz ovladatelné, 4 zase stabilnější

  • nezapomeňte na helmu a chrániče!

 

Snad vám náš článek s výběrem kolečkových bruslí pro vaše děti pomůže. Pokud si nejste čímkoliv jistí, neváhejte se na nás obrátit, ať už online nebo na kterékoliv z našich prodejen.